Ce sa alegi: Zugravirea peretilor (si nu numai) cu trafaletul sau cu pulverizatorul (pompa airless) ? 

14 martie 2021

Slujba unui zugrav necesita nu doar abilitati, ci si echipamente adecvate. In timp ce abilitatile afecteaza rezultatul lucrarii, rezultatul poate fi imbunatatit daca se foloseste echipamentul potrivit.

Mai jos vom face o analiza intre cele doua moduri de aplicare si vom vedea care este mai potrivit.

 

Pulverizatoarele

sunt destul de des utilizate pentru lucrari de vopsire a peretilor interiori,vopsirea exterioara, vopsirea mobilierului si multe altele. De obicei, ofera finisare perfecta pe suprafete din lemn, sipci si suprafete metalice. Pulverizatorul ajuta profesionistii sa obtina un strat neted si uniform.  

Vopsitoria cu trafeletul, este utilizata de obicei pentru vopsirea unor suprafete netede.

Trafaletii sunt disponibili in diferite marimi si latimi, iar dimensiunea difera in functie de lucrarea de vopsitorie. Trafaletul este folosit pentru vopsirea peretilor si a tavanelor.

 

Care este mai bun ?

 

 • Pulverizatorul poate folosii cu pana la 35% mai multa vopsea decat trafaletul.
 • Vopsirea spre exemplu  a unei grille, poate fi risipitoare deoarece nu se poate aplica cu exactitate doar pe benzile individuale.
 • La compararea vitezei, zugravirea cu pompa este mult mai rapida decat cu trafaletul, de 2 pana la de 3 ori mai rapida. Insa necesita o mai mare atentie la munca premergatoare si anume protejarea suprafetelor.
 • Capacitatea de acoperire, avantaj pompa airless, deoarece se poate utiliza pentru acoperire rapida a oricarei suprafete, spre exemplu trafaletul nu poate fi folosit la colturi.
 • Din privinta, strict a costurilor, varianta trafalet este mai buna. Operarea cu trafaletul, pe deo parte ofera un consum de material mai mic, pe de alta parte, o pompa airless are si costuri de intretinere .
 • Capacitatea de reutilizare a trafaletului este redusa daca se folosesc vopseluri ce nu sunt pe baza de apa, sau in cazul vopselurilor lavabile, poate fi reutilizat o perioada daca este spalat imediat dupa folosire, in timp ce pompele airless au caracteristici ce dureaza in timp.
 • Ca si consum de energie, in cazul trafaletului, nu consuma energie electrica, acesta fiind manual, insa consuma mai multa energie din partea zugravului. Pompa airless, consuma energie electrica, insa consuma mai putina energie din partea zugravului, astfel ca aceasta poate aplica o suprafata mai mare si poate avea un randament mai ridicat.
 • Confort si usurinta de utilizare, Trafaletul este perfect daca esti un profesionist si sti sal folosesti fara sa obtii numeroase linii. De asemena  acesta poate provoca incordarea bratelor, acesta va necesita eforturi pentru ca vopseaua sa ramana pe suprafata vopsita si sa fie uniforma. Puverizatorul este usor si usor de controlat, bratele nu se vor incorda atat de mult. In plus aveti nevoie de un singur brat pentru al folosii, astfel puteti sa comutati pistolul atunci cand trebuie sa va odihniti bratul. Insa acesta poate fi incomod deoarece lasa vopsea aproape peste tot. Acesta este motivul pentru care trebuie acoperit totul, inclusiv pe dvs (manusi, ochelari de protective, salopeta sau costum de protective).
 • Procesul de uscare este mai rapid cu pompa airless, ce realizati intrun weekend cu trafaetul, realizati cu pompa in doar cateva ore.
 • Finisajul, Trafaletul nu produce intodeauna un finisaj de calitate. De obicei pot fi diferente de grosime a vopselei aplicate si chiar daca depuneti un efort suplimentar , este posibil sa nu obtineti un finisaj complet neted.  Pompa airless lasa o ceata fina de vopsea, astfel sa acopere zona pe care o intalneste. Vinisajul este mult mai neted si uniform.

 

Domeniu de utilizare: poate cel mai mare avantaj al pompei este ca nu face doar treaba pe care o poti face cu trafaletul, ci si cea a pensulei. Este ca si cum ai avea si trafalet si pensula intro singura ustensila.  Cu pompa te poti ocupa cu usurinta de orice proiect, suprafete mari sau mici, plate sau nu.

 

Concluzie:

 

 • Daca zugraviti doar o camera cu dimensiuni moderate, trafaletul este potrivit. Trafaletul este potrivit pentru mai ales pentru tavane.
 • Daca zugraviti mai multe camere, poate fi ok sa spargeti in 2, peretii cu puverizatorul si tavanele cu trafaletul.
 • Daca vopsiti mobilier sau diferite tipuri de lemn, este mai potrivit puverizatorul.
 • Vopsirea cu pompa este mai rapida, insa dupa lucrarile ample de pregatire, cu trafaletul este mai incet, insa stabileste un strat de o calitate mai mare decat pulverizarea.
 • Unii meseriasi prefera sa foloseasca ambele instrumente, astfel dupa aplicarea cu pompa se mai trece o data cu trafaletul pentru o mai buna uniformizare, mai ales la tavane.

 

Astfel, ambele instrumente au avantaje si dezavantaje. Va trebuii sa luati in considerare ce instrument va face pe dvs mai productiv, care se potriveste mai bine bugetului dvs.

Oricare ar fi decizia ta, fa-ti o favoare si investete intr-una de inalta calitate.