Tavan Stucco Venetiano amenajari interioare rezuco Ce este Stucco Venetiano. Amenajari interioare

Aplicam sau nu amorsa pe pereti ?

12 februarie 2021

     Intrebarea daca se aplica sau nu amorsa de vopsea inainte de stratul de culoare, poate fii destul de dificila, pentru ca de cele mai multe ori raspunsul difera, in functie de cine iti raspunde la intrebare.

 

Producatorul, iti va recomanda aproape de fiecare data unul sau chiar 2 straturi de amorsa. Daca intrebati o firma care taxeaza la ora ar putea recomanda un strat de amorsa, in timp ce de multe ori mesterii care sunt platiti la lucrare, fie va spun ca nu este necesara amorsa, fie chiar nu o dau . Acest lucru se intampla deoarece pentru a aplica un strat de amorsa, este nevoie de acelasi efort depus ca si cum s-ar aplica vopsea, fiecare cursa a trafaletelui sau a pensulei, este aceeasi ca si in cazul aplicarii vopselei lavabaile.

 

La ce foloseste efectiv stratul de amorsa ?

 

     Acesta este realizat pentru a asigura o suprafata stabile in vederea aplicarii ulterioare a straturilor de vopsea. Uneori infunctie si de calitatea amorsei flosite, aceasta poate ajuta si la ascunderea petelor de suprafata.

 

Daca peretele pe care se aplica este poros, atunci folosirea unei amorse va reduce si consumul de vopsea lavabila. Insa si opusul poate fi o problema, daca suprafata este prea lucioasa, pot aparea probleme de aderenta a stratului de vopsea si atunci amorsa ajuta in acest sens.

 

Adevarul este ca nu poti gresi niciodata cu amorsarea peretelui.

 

Daca stratul suport este ok, faptul ca se aplica amorsa, nu poate fi decat benefic.

Folositi cu incredere amorsa cand aveti o suprafata poroasa, un prete proaspat dat cu glet, un perete din gips carton, chiar si atunci cand doriti sa vopsiti, caramizi, lemn.   

Folositi amorsa, cand stratul de vopsea anterioar este lucios.

 

Straturile de baza lucioasa nu tin bine vopseaua, si atunci este necesara o curatare usoara cu smilgher si un strat – doua de amorsa vor ajuta stratul de culoare. Chiar daca nu doriti sa renuntati la luciul vopselei, tot este necesara aplicarea amorsei pentru ca ajuta stratul de vopsea sa se lipeasca.

 

Un alt moment cand este necesara sau binevenita amorsarea peretelui, este atunci cand se schimba culoarea acestuia si treceti de la culori inchise la culori deschise, aici deasemenea pot fi necesare 2 straturi de amorsa.

 

Daca treceti de la o culoare deschisa (de preferat alb) la una colorata (mai inchisa) aplicarea unui strat de grund colorat ( de regula producatorii de vopseluri premium  va pot oferii ). Acest  tip de amorsa aduce culoarea peretelui mai aproape de cea a culorii dorite la final, reducand numarul de straturi de grund si de vopsea aplicate.

 

Daca suprafata este patata, luati in considerare unul sau doua straturi de amorsa, deasemenea indicat ar fi sa folositi o amorsa mai puternica, potrivita pentru aceste conditii.

 

Cand nu este nevoie de amorsare a peretelui ?

 

      Desi amorsarea de regula nu poate decat sa va ajute, in anumite conditii nu este necesara

 

Cand peretele este curat si in perfecta stare, poate fi indeajuns o simpla curatare a peretelui cu o carpa moale uda pentru a sterge praful de pe perete.

 

Daca vopsiti peretele in aceeasi culoare, in mod normal nu mai este nevoie de amorsa, insa nu obligatoriu.

 

Multi mesteri aplica primul strat de vopsea cu amorsa, realizand o vopsea autoamorsata (multi producatori nu recomanda o astfel de practica). Insa aceasta solutie, este potrivita doar in cazul in care peretii sunt in principiu in stare buna.

 

Este de preferat sa folositi amorsa si vopseaua separate, pentru a nu avea un prim strat mai gros in care se pot forma acumulari de vopsea daca aceasta nu este intinsa perfect.  

 

In speratnta ca v-au fost utile informatiile de mai sus, va dorim amenajari deosebite si de calitate ! - Echipa Rezuco